Изработват план за зелените площи в София

Протест посрещна столичните общинари преди съвета за зелените площи в София

16.09.2016 | 17:52 Редактор: Мария Аладжова
Изработват план за зелените площи в София

Работна група от Столичния общински съвет ще изработва дългосрочен план за запазване на зелените площи в София до 2050 г. В нея ще влязат експерти, избрани от главния архитект Здравко Здравков. По-рано днес протест посрещна съветниците преди първото им заседание след ваканцията. Събраха се жители от няколко столични квартала, които настояват за преразглеждане на Общия устройствен план на столицата. Представителите на общината предпочетоха да стоят на другата страна на улицата. За пореден път увериха, че в Борисовата градина няма да се строи. 

С внесените от съветниците от ГЕРБ и кмета Йорданка Фандъкова промени в Закона за устройство на територията ще се попречи на собственици на имоти, които попадат в улици и тротоари и се използват за обществени нужди, да ги заграждат. Строежите над 50 м. височина вече ще бъдат одобрявани задължително на заседание на общинския съвет. 

Междувременно над 1000 души вече са се подписали за провеждане на референдум срещу застрояването в столичния квартал „Младост”. За три месеца трябва да бъдат събрани 15 000 подписа. Целта е да се наложи мораториум върху строителството в зелените площи.

Вижте още в репортажа на Ива Григорова: