fallback

Уведомяваме общината при невъзможност за гласуване

Още не са готови указанията как ще се дават бюлетините за вота и референдума

15.09.2016 | 17:18 Автор: Васил Детелинов

Ще уведомяваме общинската администрация при невъзможност да гласуваме на предстоящия вот. Това припомниха днес от Централната избирателна комисия.

На 6- ти ноември за първи път ще гласуваме задължително. Ако заради работа или друга причина не можем да отидем до урните ще трябва преди или след вота да представим пред общинската администрация по настоящ адрес документ за причината. Това може да е медицинско, заповед за командировка, документ за пътуване в чужбина или друго. Общината няма право да го оспори.

"Ако избирателят не е гласувал два пъти в един и същи вид избор, той се заличава от избирателните списъци. Разбира се ако не гласуването  е по уважителни причини- служебна , учебна заетост, командировка или отсъствие в страната може да представи документите за това пред общинската администрация и това заличаване да не бъде извършено. Сега имаме избори за президент и вицепрезидент. Трябва да има още едни избори и чак при третите избори от този вид, ако избирателя не е гласувал в предходните два, тогава ще се приложи тази разпоредба"-обясни говорителя на ЦИК Камелия Нейкова. 

Бюлетината още не е готова, но в нея за първи път ще има поле, в което ще се отбелязва, че не подкрепяме нито един от кандидатите. От Централната избирателна комисия още не са готови с методическите указания, в които ще бъде посочено как ще се получават бюлетините за президентските избори и референдума. 

"Трябва да има диалог между избирателя и секционните избирателни комисии, защото ще е много неприятно ако избирателя влезе и мълчи и нищо не каже и секционната избирателна комисия също. Но при всички случаи не бива да има подведени избиратели или заблудени, че трябва да гласуват само за изборите или само за референдума"- каза Камелия Нейкова.

 В чужбина секции ще бъдат разкрити във всички български посолства и консулства, а при 60 подадени заявления от сънародници ще се разкриват и извън тях. Заявления могат да се подават по Интернет чрез сайта на ЦИК.

 

Още в репортажа на Васил Детелинов.

 

 

fallback
Още от България
fallback