fallback

Президентите в срещата "Арайолуш" призоваха за затягане на сигурността в ЕС

Домакин на формата тази година е България

15.09.2016 | 16:40 Автор: Мария Аладжова

Да бъде засилена сигурността на европейските граждани - за това призоваха в София президентите на 10 държави от ЕС в рамките на срещата "Арайолуш".

"Преминаването на големи групи мигранти неконтролируемо през ЕС е неприемливо. Обща е позицията ни, че споразумението с Турция е необходимо и договарянето, и подписването на споразумение за реадмисия с десетки други държави. Трябва да се подобрят условията на живот в държавите, които са източник на миграция. Необходими са решаващи усилия за спиране на конфликтите в държавите, пораждащи миграция", заяви президентът Росен Плевнелиев.  

Всяка година форматът събира президенти от европейските страни, които не представят държавите си в Европейския съвет. България като домакин на форума тази година откри срещата вчера в Пловдив, съобщи БНР.

Сред участниците на срещата в София е и президентът на Германия Йоахим Гаук. Той изрази позицията, че държавите от Западните Балкани са приоритет на германската външна политика:

"Всички президенти тук изразиха подкрепа за Европейския съюз. Не сме имали германско правителство, нито скоро ще видим такова, което иска да каже "довиждане на Европа". Няма един проблем или криза, която националната държава може да реши по-добре в сравнение с Обединена Европа", заяви Гаук.

/Снимка: Президентство/

 

fallback
Още от България
fallback