fallback

Защо БСП напусна пленарна зала днес?

ГЕРБ и Столетницата успяха за по-малко от час да нажежат страстите помежду си по всички актуални теми

14.09.2016 | 14:46 Автор: Ирина Георгиева

ГЕРБ и БСП успяха за по-малко от час да нажежат страстите помежду си по всички актуални теми до степен, в която Столетницата отказа да участва в заседанието днес.

Причините са няколко, но конкретният повод Столетницата да реши днес да бойкотира заседанието на Парламента, бяха помощите за деца с увреждания. 

Репортерът на Bulgaria ON AIR Мария Папазова припомни, че през пролетта от БСП вкараха законови промени, с които вдигат парите, които майките получават за отглеждане на деца с увреждания. Те бяха приети на първо четене с пълно единодушие. После обаче потънаха из кулоарите на Парламента и така не влязоха на второ четене в пленарна зала, за да станат факт.

Столетницата поиска днес те да бъдат разгледани, но управляващите отхвърлиха това тяхно искане и това накара хората от БСП да излязат от залата.

Това обаче е бил само финалът на скандала, който се разрази сутринта. 

Управляващи и опозиция се замериха с взаимни обвинения по темата Ирина Бокова и казуса за нашия председател на ООН. БСП поиска изслушване на премиера, но днес той е на среща с Виктор Орбан, следователно управляващите отхвърлиха това тяхно искане. Последваха скандали за Бокова, както и за потъпкания флаг на ЕС на събора в Копринка, предаде Папазова.

"Ние, българските народни представители искаме да чуем от министър-председателя какви мерки ще предприеме, за да докаже на външния свят, че България все още е суверенна държава, под чие въздействие и с чие съгласие е направен опитът да се подмени българската кандидатура, какво свърши правителството в подкрепа на кандидатурата на Бокова", посочи народният представител от ПГ на "БСП лява България" Кристиан Вигенин.

"И това, което ние искаме е Парламентът да действа много по-бързо, да не следва правителството и да не бъде такъв популст, а наистина да си свърши работата. Когато има конкретен законопроект, когато всички одобряме този законопроект  - просто да бъде приет. Когато БСП управлява , винаги средствата за децата с увреждания се увеличават", заяви от своя страна Драгомир Стойнев от БСП.

"Целта е да се прекрати тази порочна практика от времето на комунизма, когато се подпомагаше на калпак. Децата с увреждане са една специална група, към която трябва да се отнасяме не с популизъм и да се използва за предизборни цели", добави зам.-председателят на социалната комисия - Светлана Ангелова от ГЕРБ.

"Парламентарната група на ГЕРБ категорично осъжда акта на поругаване на Европейското знаме и на знамето на НАТО, които бяха стъпкани публично по време на събора "Приятели на Русия" край язовир "Копринка". Кога бяха искрени ръководителите на БСП – когато с ехидна усмивка мълчаливо подкрепиха цинизма на потъпкващите знамената на Европа и на НАТО, или когато часове по-късно се сетиха да осъдят поругаването", запита народният представител от ПГ на ГЕРБ Галя Захариева.

"Разграничихме се категорично от потъпкването на европейските символи. Правим го с еднаква острота и към тази провокация, и към провокацията да бъде освиркван и замерян с бутилки Красимир Велчев – представителя на ГЕРБ там. Но не носим отговорност за това, че представителят на ГЕРБ мълча пред порогаването на знамената и беше замерян и освиркван", заяви и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Очаква се утре от БСП да се върнат в пленарна зала и да продължат със заседанието на Парламента.

fallback
Още от България
fallback