fallback

По-засилени мерки за сигурност на лекарите в "Пирогов"

Предвижда се те да имат паник бутон в джобовете си

13.09.2016 | 21:57 Автор: Ирина Георгиева

Затягат мерките за сигурност в болница "Пирогов". Дежурните медици ще имат паник бутони в джобовете си. Целта е, ако се стигне до нападение лекарите да изпращат бързи сигнали до полицаите в болниците.

Мерките бяха обсъдени между ръководството на МВР и болниците след поредния случай на нападение на спешен екип в неделя вечерта. Тогава пациент нападна лекар от шокова зала и счупи носа на медицинска сестра.

Болница "Пирогов" и сега се пази от частна охранителна фирма и полицейски екип. Увеличаване на броя на полицаите в ключовата за столицата болница обаче не се предвижда.

"Проблемът е по-скоро социален. Защо някой си позволява да го направи. До всеки лекар не може да сложим полицай. Не е редно и да го правим", коментира главният секретар на МВР Георги Костов.

При последното нападение, полицейският пост е пристигнал до Шокова зала за 3 минути. Идеята е времето да бъде съкратено като дежурните лекари моментално поддават сигнал за инцидент чрез джобен паник бутон. Устройството струва 50 лева и било в рамките на възможностите на "Пирогов".

"Не смятам, че наистина може да сложим полицейско присъствие във всеки един кабинет и до всеки един лекар. Това е повече от абсурдно. Минимум пропусквателният режим ще бъде сериозно засилен", посочи и директорът на УМБАЛСМ "Пирогов".

Като мярка за сигурност се предвижда спешните случаи да постъпват в "Пирогов" през отделен вход - от този за планово настаняващите се пациенти.

"Това ще позволи на входа на Спешно отделение наистина, не казвам, че поставим средства, които ще ограничават метални предмети, макар че го има в Западните държави, но това е едно от решенията, които обсъждаме за момента"

МВР обещаха на лекарите бързо разследване на инцидента. 32-годишният нападател е с обвинение за причиняване на телесна повреда с утежняващо обстоятелство, че жертвата е медицинско лице. Той е настанен в болница, но с наложена полицейска мярка за контрол "подписка".

"Дори и да имаше 10 полицаи - намесата, която са направили полицаите е достатъчна, навременна и тук няма проблем. Проблемът е от социално-битов характер", смята директорът на СДВР Младен Маринов.

"Мерки за сигурност трябва да има, но след това въпросът е институциите могат ли да реагират с достатъчна твърдост и бързина, за да стане ясно на обществото, че ако пиеш и биеш, след това лежиш пет години в затвора, което се надявам да очаква този човек, който е бил лекаря и сестрата в "Пирогов", добави здравният министър Петър Москов.

Нападнатите лекари са по-добре. Днес на пострадалата сестра й е направена операция.

fallback
Още от България
fallback