fallback

Мъж и дете се удавиха в река Дунав, опитали да преминат нелегално границата

Сигналът е подаден от рибар, който е чул викове на арабски

13.09.2016 | 13:11 Автор: Луиза Божинова

Двама мигранти - мъж и дете са се удавили в река Дунав при опит за нелегално преминаване на границата. Издирват се още четирима души, сред които три деца. 

Случаят е от 8 септември вечерта, едва днес Гранична полиция съобщи за трагедията. 

Мигрантите се опитали да преминат реката между селата Арчар и Добри дол.

Инцидентът е станал в четвъртък, миналата седмица в района на остров Добрина, между Лом и Арчар. Сигналът е подаден от рибар, който е чул викове на арабски. 

В този участък от реката няма техническо наблюдение. На мястото граничните полицаи са открили две жени и двама мъже без документи, които са се представили за иракчани.

"С жестове са се опитали да обяснят, че има във водата паднали други лица. Като са показвали с жест четири, с пръсти, четири и са показвали, че ръстът е малък, от които нашите служители са стигнали до извода, че може би става дума за деца", каза комисар Димитър Чорбаджиев, директор на Гранична полиция-Русе. 

Незабавно е започнало издирване, в което са се включили спасителни екипи и от Румъния. В неделя са открити телата на 5-годишно дете и мъж на 27 години. Според оцелелите, десет души е трябвало да бъдат превозени до Румъния с лодка, но тя се е преобърнала. Вероятно тежестта не е била разпределена равномерно. 

Мигрантите платили по 10 000 долара за възрастен и по 7000 долара за дете за преминаване по маршрута от Ирак до Германия. При инцидента двамата каналджии успели да избягат. 

"Там районът откъм българския бряг е сравнително удобен, но откъм румънския бряг е изключително неудобен, заблатен е, няма излаз. Потъналата лодка за нас е важна, защото откривайки нея, ние ще успеем да получим някаква улика към лицата, които са били съпричастни към целия тоя случай", допълни комисар Димитър Чорбаджиев.  

Водолази участват в издирването на телата на другите мигранти и лодката, в която са пътували. От Гранична полиция категорично отрекоха да са укривали информация, тъй като още на 8-ми вечерта са уведомили Окръжната прокуратура в Монтана за случая.

 

fallback
Още от България
fallback