Класическата музика завладя Северозапада

Маестро Мартин Пантелеев започна уникално по рода си турне в Северозапада

11.09.2016 | 12:36 Редактор: Ирина Георгиева
Класическата музика завладя Северозапада

Виртуозът на цигулката маестро Мартин Пантелеев с уникално по рода си турне в Северозапада. Идеята на световноизвестния музикант е в следващите дни класическа музика да завладее места, на които досега не е звучала.

От 6 септември досега изпълненията на маестро Мартин Пантелеев звучаха в Берковица, Лом и Чипровци. Ценители на класическата музика има, разказва виртуозът.

"Истински радостен съм, тъй като не очаквах толкова много хора на концертите, особено в Чипровци", заяви маестро Пантелеев.

Казват, че класическата музика не е за всеки, но маестро Пантелеев иска да докаже обратното. Именно заради това избира Северозапада.

"Това са градове, където много рядко или почти никога не са били озвучавани от класическа музика. Именно това ме подтикна в тази част на България, където за съжаление на места е позабравена в културно отношение", обясни той.

Живеещите в Община Брусарци се оказаха трудна публика. От около 700 души много малко оцениха и се докоснаха до произведенията на Бах и на Моцарт.

"Никаква музика не слушат в Брусарци. Хората са затворени, не контактуват, не общуват - много малко, много рядко", коментира жена от публиката.

"Да се докоснеш до този човек е много, а това е без пари, разбира се. Ако е за пари ... хептен няма да има никой", добави друг.

Според малкото ценители на музиката причината за слабия интерес се крие в липсата на образование и все по-малкото присъствие на културата и изкуството сред младите. Тази тенденция не изненада маестро Панталеев.

"В България и в света се забелязва все по-голяма културна рецесия, което е плашещо", посочи маестро Пантелеев.

До 15 септември цигулката на виртуоза ще звучи в Белоградчик, Монтана, Враца и Мездра.