fallback

Световно признание за тайнствените снимки на Веселин Атанасов

Фотографията първоначално му е само хоби, но започва да се занимава с нея и професионално

11.09.2016 | 10:55 Автор: Ирина Георгиева

Снимките в Балкана между Бузлуджа и Шипка, направени в мъгливо време, са негова запазена марка. Уникалните кадри на казанлъшкия компютърен специалист Веселин Атанасов обиколиха земното кълбо като само за година той получава близо 10 медала от международни конкурси и десетки почетни грамоти. Негови кадри отличи и световното издание National Geographic.

Той се казва Веселин Атанасов и е компютърен специалист. Фотографията първоначално му е само хоби, но започва да се занимава с нея и професионално.

"С лятото на 2014 г. започна. Не мога да кажа, че е твърде сериозно, защото не съм учил за това. От един мой приятел научих някои неща за PhotoShop и съм ходил само на един семинар на известен фотограф. Това общо взето ми е обучението за фотографията, а всичко останало съм го научил сам", обясни Веселин.

Само за година Веселин получава отличия, с които малцина професионални фотографи могат да се похвалят - 5 златни медала, 6 бронзови и сребърни отличия и десетки почетни грамоти от световни фотографски конкурси. Преди ден е отличен и от един от най-големите фотографски портали в света.

"За мен също е изненадващо. Не съм го очаквал. За първи път тази година участвам в такива конкурси. Досега нямах смелост, но някои мои познати ми казаха, че мислят, че снимките ми ще имат успех, ако участвам и аз опитах. Наистина успях в случая. Най-вече се харесват и печелят снимки, направени в нашата гора, която е между Бузлуджа и Столетов. Много се радвам, че точно тези снимки успяват най-много в конкурсите, защото тук съм роден и отрасъл. Всичката тази красота ме кара да идвам отново и отново да снимам", коментира Веселин.

Истински фурор Веселин Атанасов прави, когато National Geographic публикуват неговата снимка "Костите на Балканите", отличена сред хиляди фотоси от цял свят. Това е поредната снимка на казанлъчанина, която изданието отбелязват.

"Имам три снимки, публикувани в National Geographic, но първото, която качих аз в National Geographic беше публикувана. Много голяма изненада беше за мен. Снимах я пак в този регион, само че видях как човек с кон с прибират, беше мъгливо време, имаше красив залез. Заснех го от прозореца на колата. Последната, която я публикуваха в National Geographic - тя е публикувана само там - не е участвала в конкурси засега", разказа фотографът.

Запазена марка на всички отличени снимки на Веселин е те да бъдат направени в мъгливо време.

"Това е задължителното условие и просто не препоръчвам на някой, който снима в гора да си губи времето, когато няма мъгла", смята Веселин.

Веселин постоянно получава предложения за снимки от цял свят. Карали са го да изнася лекции. Той обаче вече е планирал следващите си снимки. Те ще бъдат на Северното сияния в Норвегия през януари, а във всяка мъгла продължава да снима в любимата си мъгла.

fallback
Още от България
fallback