Уникална пощенска картичка, посветена на Съединението

Всеки, който иска, може да я види на живо в Национално историческия музей

06.09.2016 | 15:05 Редактор: Ирина Георгиева
Уникална пощенска картичка, посветена на Съединението

Най-знаковите моменти от Съединението са показани в Национално историческия музей чрез експозиция от снимки, литография и картини.

Близо 200 жители и гости на София са решили да прекарат празника именно в него. Те ще имат възможността да видят много редки експозиции, сред които е и една пощенска картичка.

Предполага се, че уникалната пощенска картичка е част от цикъл, който е изобразявал сцени от радостта в Пловдив след обявяването на Съединението на 6 септември 1885. На нея е изобразено пристигането на доброволчески чети от цялата страна, за да защитят постигнатото. 

Съединението е първото напълно самостоятелно национално дело в новата българска история, което не е имало подкрепа от нито една от Великите сили. Кога и къде е отпечатана пощенската картичка остава загадка. 

"В нейния ляв долен ъгъл е записано, че тя е изпратена през 1911 година. Получателя и този, който я е изпратил не са популярни лица", обясни главният уредник в отдел "История" към НИМ Мария Златкова.

Освен тази картичка, експозицията включва още две, които са свързани със сцени от Сръбско-българската война. 

"Моралната стойност е голяма, защото все по-рядко се намират такива експонати", добави Златкова.

Част от експозицията са и фотографии на членовете на Тайния революционен комитет, възпоменателни медали за Съединението, портрети с образа на Александър I Батенберг.