Живот в страх от наводнение

Жителите от златаришкото село Росно събират средства за почистване на речното корито, но сумата е непосилна за тях

05.09.2016 | 14:15 Редактор: Ирина Георгиева
Живот в страх от наводнение

В Община Златарица в началото на всяка есен жителите живеят в страх от наводнения. През последните години при всеки проливен дъжд реките там преливат и наводняват десетки къщи. Хората претърпяват щети, които не могат да поправят и до днес. До момента държавата не е отпуснала финансиране за превантивното почистване на речните корита в Общината.

Жителите на златаришкото село Росно още помнят ужаса от голямото наводнение преди 4 години, когато десетки къщи бяха залети от река Белица, а хората бяха евакуирани.

Дафинка Петрова и Стефан Мудрев са от хората, претърпели най-големи щети от наводненията, които почти всяка година сполетяват селото. Споделят, че живеят в страх и постоянна тревога.

"И всеки път, когато се зададат по-тъмни облаци и ние се превръщаме и в слух, и в зрение, какво ще стане нататък. Предстои есенен период, когато дъждовете стават обилни и много се притесняваме", не скри Петрова.

Жителите на Росно дори опитали сами да почистят речното корито. Според тях обаче е необходимо и специализирана техника. Затова започнали да събират средства, за да платят на екип. Сумата се оказала непосилна за тях.

"Направихме за пускане на помощи, за да съберем някой лев. Ама то са все стари хора и какво да дадат. Пенсиите, и те малки", обясни Мудрев.

Община Златарица е изготвила проекти за около 500 000 лева, с които да се обезпечи почистването на речните корита. Те са подадени още преди година към Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, но финансиране така и не е отпуснато.

"Когато една река може да издави хората и не се намират средства, е по-скоро трагично. Опитваме се да намерим средства, но засега безуспешно. Единственото, което ме крепи е, че по Програмата за селските райони, след ремонта на църквата да се надяваме, че Господ ще се смели над нас", коментираха от Общината.

Оказва се, че за да получат средства за превантивни дейности Общините трябва да преминат сложна процедура със свикване на Комисии, внасяне на проекти, одобряване на финансиране и обявяване на обществена поръчка. Докато премине тромавата процедура обаче жителите на застрашените от наводнение села са категорични, че ще продължат да живеят в страх.