С началото на есента в България започва и приготвянето на домашната лютеница. Днес столичани и гости на София ще могат да се включат в правенето на най-голямата лютеница, приготвена в казан.
Инициативата е благотворителна и е част от гайдарското надсвирване - "Златна Българска Гайда" Копривщица гостува на София 2016 г.
Събитието се състои за трети път, а организаторите приканват всички, желаещи да се включат в приготвянето на Юнашката лютеница, да заявят участие на голямата поляна в Южния парк в София.
Очаква се да бъдат приготвени близо 1650 килограма лютеница, като всеки участник ще може да се сдобие с три буркана от продукта.
"Идеята е да правим вкусни неща заедно, всъщност оттам тръгва всичко, оттам тръгна и нашия тиган, с който ходим из цяла България по площади и поляни", разказва собственикът на Юнашкия тиган Ангел Ангелов.
"Тайната е да прилича на лютеницата на баба ви. Ако прилича на лютеницата на баба ви, вече няма никакво значение каква е рецептата, защото тя си е вашата", продължи той.
Иначе тази година доматите са по-добри от миналата година, когато са били повече вода, споделя още Ангелов.
Вижте още в репортажа на Ива Григотова: