Миньорите от мина "Черно море" може да останат без домовете си

Причината - жилищата, които са собственост на предприятието, са обявени на публичен търг

02.09.2016 | 18:00 Редактор: Ирина Георгиева
Bulgaria ON AIR, Архив

Без дом могат да останат десетки миньори и техните семейства от фалиралата мина "Черно море". Жилищата, в които живеят, са обявени на публичен търг заради задълженията на предприятието, съобщи БНР.

Над 50 души живеят в три сгради в квартал "Черно море", които са собственост на фалиралата мина. Те са обявени за продажба, въпреки че са единствени домове на хората, които са ги ремонтирали за своя сметка. 

Павел Бабанков разказа, че неговото жилище е било бившата пералня. 

"Настаниха ме преди 5 години. Представляваше празна сграда без електрическа инсталация, нямаше врати, нямаше прозорци. Теглил съм кредит от банка и с помощ на приятели горе-долу направихме нещо, което става за живеене…", обясни Бабанков.

"През 2006 година направихме този договор, с който взех това жилище. Това са бивши канцеларии, къртихме, наново правихме шпакловки, мазилки, бани, инсталации… Имам фактури за около 4 000 лева… Господин Ковачки ни остави без работа, сега и без жилища ще ни остави", добави Костадин Острев.

"Нямам друго жилище и много се притеснявам, направо сън не ме хваща – на улицата съм. Покривът ми тече…В такова окаяно състояние съм, просто не мога да ви го опиша", допълни Айше Мустафа, която живее в една от сградите, е със 100% инвалидност.

Миньорите са изпратили писма до премиера и финансовия министър. Ще се обърнат за помощ и към областния управител.

Има "сериозни разминавания" между обявеното в търга и реалното състояние и предназначение на сградите и има "грубо нарушение на тръжната процедура", посочва бургаския обществен посредник. Заради несъответствията, според Атанасов, търгът трябва да бъде отменен в тази му част, защото така се появява възможност да се закупят имоти на занижена цена.