fallback

Президентът Плевнелиев коментира битката за "Дондуков" 2

Расте броят на политиците в България, които желаят да отклонят страната от курса на евроатлантическото развитие, посочи той

01.09.2016 | 14:00 Автор: Ирина Георгиева

Президентът Росен Плевнелиев коментира битката за "Дондуков". Той заяви, че в рамките на предстоящата президентска надпревара всеки от кандидатите ще трябва ясно да се определи, къде стои и да каже как ще задълбочи евроатлантическата ориентация.

"Днес расте броят на политиците в България, които желаят да отклонят страната от курса на евроатлантическото развитие, който аз като президент следвам безкомпромисно и посветено", посочи той.

"Чухме не един политик да зададе въпроса: какви са тези евроатлантически ценности. Казвам ги ясно – това са ценностите на мира, демокрацията, върховенството на закона. Има ли някой, който да каже открито, че евроатлантическите ценности са по-различни от нашия национален идеал", попита Плевнелиев.

Президентът посочи, че членството в ЕС и в НАТО е фундамент на демократичното развитие на България и се обяви в подкрепа на инициативите за повече интеграция и съвместимост в европейската отбрана, за споделяне на общи ресурси, за общи тренировки и за общо закупуване на техника. 

"Съвсем скоро се вдигна голям шум от определени медии, от политически среди в България относно решението на Министерски съвет за съвместно изпълнение на задачи по охраната на въздушното пространство на страната от военновъздушните сили на България и САЩ. На тези политици ще припомня, че усилването на мисията по охрана на въздушното пространство на страните членки по източния фланг на НАТО, със съюзнически сили на ротационен принцип, бе договорено на срещата на върха в Уелс и препотвърдено във Варшава", посочи още той.

"Самоизолацията на България в рамките на своето собствено въздушно пространство със своите собствени и вече морално остарели МиГ-29 не допринася по никакъв начин, нито помага за подобряване на съвместимостта, нито за повишаване на бойните способности, нито за придобиването на нов изтребител, което желаем", добави той.

Той открои също така извършеното през последните години за повишаване на способностите на българските Въоръжени сили. Приети бяха Програма за развитие на въоръжените сили до 2020 г., както и План за развитие на въоръжените сили до 2020 г., припомни той.

fallback
Още от България
fallback