Овладян е огънят край село Главан

Пожарът край село Българска поляна вече е локализиран

01.09.2016 | 13:00 Редактор: Луиза Божинова
Овладян е огънят край село Главан

Остава в сила бедственото положение в община Тополовград. Пожарът край село Българска поляна вече е локализиран. Огънят, който лумна снощи в опасна близост до гълъбовското село Главан, също е овладян. Стихията в Сакар унищожи общо 12 хиляди декара площи. От тях приблизително 9 хиляди декара са гори. Всички жители на близките до стихията села са в безопасност.

Тъкмо когато пламъците край тополовградското село Българска поляна бяха под контрол, лумна нов огън близо до село Главан. Гъстите кълба дим се издигнаха на 200 метра от къщите на хората в квартал Войводово. Пожарът, който възникна около 17 часа през деня, се разрасна бързо на фронт от 9 км и това наложи обявяването на бедственото положение.

Хората в Главан се въоръжиха с лопати и подръчни материали в очакване на стихията.

Екипите на пожарната, доброволци и служители на горските стопанства бързо реагираха и ограничиха пожара, въпреки труднодостъпна местност. До евакуация на се стигна.

Тази сутрин обстановката в Главан и другата критична точка - село Българска поляна, беше спокойна. Огънят се развива в горски масиви на територията на общините Тополовград, Харманли и Гълъбово. 22 противопожарни екипа, военни, полицаи и доброволци продължават борбата със стихията. Днес те ще прокарват просеки в труднодостъпната местност, за да пресекат напредването на пожара.