Единият от сиамските близнаци в Пловдив не може да живее, шансът за другия е 30%

Едното момченце е без мозъчна дейност, черен дроб и функциониращ бял дроб

31.08.2016 | 12:20 Редактор: Ирина Георгиева
Единият от сиамските близнаци в Пловдив не може да живее, шансът за другия е 30%

Единият от сиамските близнаци, които се намират в момента в Университетската болница "Св. Георги" в Пловдив, е без мозъчна дейност, черен дроб и функциониращ бял дроб. Това съобщи зам.-директорът по лечебната дейност Марин Атанасов, предаде "Фокус".

При това състояние бебето не може да живее, уточни той. Усилията на медиците са насочени към спасяване на братчето му.

Засега лекарите се въздържат от прогнози какви са шансовете му, тъй като световният опит показва, че при разделяне на сиамски близнаци вероятността за спасяване на здравия е около 25-30%.

В момента се правят подробни изследвания на бебета, които са поставени в кувьоз, в интензивното отделение на клиниката по детска хирургия. Бебетата са под 24-часово наблюдение. Така лекарите извършват консултации с републикански специалисти, за да решат какви действия да предприемат, тъй като подобен случай е първи в Пловдив.  Не се изключва възможността хирургичната интервенция по разделяне на сиамските близнаци да бъде извършвана в друга болница на страната. 

Междувременно родителите на бебетата - 14-годишната ромка от Сливен и вторият й братовчед, са посетили УМБАЛ "Св. Георги", добави доц. Атанасов.  От тях трябва да бъде взето информирано съгласие за разделяне на децата им, но проблемът е, че майката е непълнолетна и ще трябва разрешението от нейните родители.