fallback

Има добра ефективност в охраната на границите, заяви Филип Гунев

Опитите да се каже, че България е една отворена врата, са абсолютно неверни, категоричен е зам.-министърът

19.08.2016 | 16:15 Автор: Луиза Божинова

Коментарите по отношение на ефективността ни по опазване на границата бяха плод на недобра интерпретация на данните, които ежеседмично изнасяме публично. Те ясно показват една добра ефективност в охраната на границите.

Така заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев коментира пред "Фокус" изказването на народния представител от Реформаторския блок ген. Атанас Атанасов, който заяви, че страната ни не се справя с миграционния натиск.

"Тези квалификации са тъжни. Надявам се народните представители да работят за доверие в държавните институции, а не да го подкопават”, заяви зам.-министър Гунев. По думите му МВР отчита спад, както в опитите за нелегално преминаване на границата ни, така и в броя на заловените мигранти.

"От данните ясно се вижда, че мигрантите, които залавяме на изход от България, по-голямата част от тях са регистрирани, т.е вече са били заловени при опит да влязат. Опитите да се каже, че България е една отворена врата, са абсолютно неверни", настоя той.

"Редица вътрешни министри посетиха България през последните години и дадоха висока оценка за това, което правим", допълни заместник-вътрешният министър. "За мен е шокиращо и тъжно, че член на вътрешната комисия на Парламента обижда редовите служители на "Гранична полиция” с начина, по който той коментира работата на група гранични полицейски кораби", каза Филип Гунев.

Според него в рамките на последните 2 години не е имало опити или е имало единични такива, за преминаване на морската граница от нелегални мигранти, което се дължи на добре работещата система.

"Новоназначеният директор на "Гранична полиция” г-н Кичиков е част от тази добре работеща система, която включва интегрирана система за наблюдение на границата. Тя позволява чрез радари и камери да се засичат дори и най-малките лодки, които влизат на българска територия. Има нови катери, закупени преди няколко години с европейски средства, които позволяват бърза реакция", заяви още зам.-министър Гунев.

 

fallback
Още от България
fallback