Библиотеката пред Народния театър става на година, раздава книги и награди

Имаме над 2600 читатели и 5000 заглавия, похвали се пред Bulgaria ON AIR писателят Александър Шпатов

19.08.2016 | 09:58 Редактор: Тодор Петров
Библиотеката пред Народния театър става на година, раздава книги и награди

Библиотеката в градинката пред Народния театър в София навършва една година. По този повод създателите й са подготвили изненади за своите посетители. 

Опаковали са книги, в които има талони за подаръци. Посетителите ще могат да избират книги "на сляпо", които да прочетат, а в края на септември ще получат и своите награди.

"Имаме много хора, които се включиха в проекта с дарения и време. Това нямаше да се случи без помощта на общината. Равносметката показва, че имаме над 2600 читатели. Запълнихме до максимум капацитета на павилиона, имаме над 5000 заглавия", каза пред Bulgaria ON AIR Александър Шпатов, един от създателите на читалнята.

Условието да четеш в библиотеката е да дариш книга. Голяма част от дарените четива вече са предоставени на други читалища и библиотеки. Раздадени са над 2400 заглавия. 

"Идеята ни е да предлагаме само нови книги, за да може хората да намират заглавия, които няма в другите библиотеки. На ден ни посещават около сто човека, част от тях са туристи", поясни Шпатов.

Посетители на читалнята са всякакви хора - от баба с внуче, та до писатели. 

"Хората са наплашени от българската литература още от училище и подхождат към класиките и популярните заглавия, но аз винаги им предлагам български книги", каза още писателят.