Измерванията в Николаево показват, че вече няма никакво замърсяване

Сутринта имаше изтичане на газ в подбалканския град, но ситуацията е нормализирана

17.08.2016 | 13:11 Редактор: Ирина Георгиева
Измерванията в Николаево показват, че вече няма никакво замърсяване

Втори инцидент с изтичане на газ в рамките на денонощие. Наложи се евакуацията на част от жителите на подбалканския град Николаево. Инцидентът стана тази нощ в голямо хранилище на частна фирма, което се намира в началото на града. Стигна се и до спиране на движението на влаковете, а автомобилният трафик се отклоняваше преди града. Около 8:00 часа тази сутрин ситуацията се нормализира.

Над 60 души от Николаево бяха евакуирани тази сутрин заради опасност от взрив на пропан бутан.  За повече от  4 часа достъпът до града беше забранен. Евакуираните хора споделиха,че са изключително притеснени.

"Станах около 2:00 часа и токът изгасна. Около 4 часа ме събудиха. От полицията съобщиха, че има обгазяване и всички да излязат до физкултурния салон на Общината. Преди 7 часа кметът дойде и съобщи, че всичко е наред", обясни Станка, жителка на Николаево.

"Шантаво ми, зашеметено. Мерят ми кръвното, но е нормално. Редовно това нещо го изпущат нощно време, когато ставаме", добави друг.

Властите са реагирали бързо на сигнала за опасното изтичане от складовата база за гориво.

"Измерванията показват, че няма никакво замърсяване вече. Беше сложно, защото имаше изтичане на пропан бутан от доста голяма цистерна в складовата база за пропан бутан в града", обясни комисар Стоян Колев от Гражданската защита в Стара Загора.

"Наложи се да действаме бързо и да евакуираме около 60 души от близките къщи. Настанихме ги в спортната зала", добави областният управител на Стара Загора инж. Георги Ранов.
 
Към настоящия момент няма опасност за хората, но притесненията от близостта на газохранилището до техните къщи остава.