Омбудсманът тръгва срещу частните съдебни изпълнители

Мая Манолова внася предложения в НС за ограничаване на правомощията им

15.08.2016 | 17:43 Редактор: Тодор Петров
Омбудсманът тръгва срещу частните съдебни изпълнители

След множество жалби от граждани омбудсманът Мая Манолова ще внесе в Народното събрание пакет от предложения за ограничаване на правомощията на частните съдебни изпълнителни. 

"Работим по пакет от предложения, които да ограничат правомощията на частните съдебни изпълнители по отношение на това да злоупотребяват в рамките на изпълнителното производство, като налагат непропорционално множество способи за запориране на имуществото на длъжника. За един малък дълг се запорират сметки, трудово възнаграждение, недвижими имоти, МПС-та", обясни Манолова, цитирана от БНР.

Тя добави, че ще настоява за възможност хората да обжалват оценките на недвижимите имоти, които се продават, защото "в момента е на безценица – за жълти стотинки се продават скъпи имоти". 

"Хората не могат да си погасят и след продажбата дълговете и стават длъжници за цял живот. Също така ще предложа да се намалят колосалните такси, които събират частните съдебни изпълнители", каза още омбудсманът.

Мая Манолова предлага и промени, свързани с бързите кредити, бързите съдебни процеси на банките срещу длъжници и обжалване на лихвите по банковите кредити.


3
0 rate up comment rate down comment 0
Богомил_Димитров
преди 7 години
Да бе сякаш има шанс тоя заспал народ да се събуди и да направи нещо което си струва.И да го вида няма да то повярвам.А пък и господина по горе го каза съвсем точно така че или се събудете и направете нещо или си стойте мирно и да ви тъпчат не надигайте глас!Както каза групата в фейсбоок се казва BankStop ако искате да промените нещо влезте и разберете какво се иска от вас за да стане чудото! Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Svetlozar_Nikolov
преди 7 години
Мая Манолова, като юрист и бивш народен представител, е много добре запозната с проблемите в частното съдебно изпълнение и липсата на реален съдебен контрол върху актовете и действията им. С тази поредна нейна инициатива не може да се постигне нищо защото народните представители вече осем години отказват да защитят правата на кредитополучателите и длъжниците. За да се постигне законодателна промяна е необходима воля и мнозинство в Народното събрание, което се доказа, че е мнозинство от банкови представители. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
гост
преди 7 години
Дано нещата се променят , Адвокат Светлозар Николов се бори срешу банковата мафия и ЧСИ та , има Референдум BankStop , организиран от Адвокат Николов и цяла България го подкрепя ! Системата трябва да се промени за доброто на българския народ и всички ние , потърпевшите от своеволията на банкерите гласуваме за него ! Сигнализирай за неуместен коментар