fallback

Маргарита Попова: Абдуллах Бююк нямаше законови основания за искане на убежище

По думите на вицепрезидента обстановката е много сложна, тежка и е трудна за преценка

12.08.2016 | 17:56 Автор: Мария Аладжова

Проверките не са установили законови основания за даване на убежище на експулсирания вчера турски гражданин Абдуллах Бююк. Това коментира по казуса вицепрезидентът на България Маргарита Попова, пише Investor.bg. В сряда България върна турския гражданин в родината му, мотивирайки се с липсата на редовни документи за самоличност.

В молбата му, изпратена към Комисията по предоставяне на убежище, е имало претенции за политически преследвания, "че е неудобен в собствената си родина, но с политически мотиви се иска друг тип закрила, а не убежище, обясни още вицепрезидентът.

Попова допълни, че обстановката е много сложна, тежка и е трудна за преценка.

"За нас като държава и като общество е може би най-трудна, защото става дума за междусъседски отношения и става дума за ситуация, която изисква познаване в детайли, много информация, не само обмяна на информация, но и добро разчитане на тази информация, добра оценка и преценка, затова трябва да сме много внимателни", обясни вицепрезидентът.

Тя призова за по-внимателно поставяне на оценки на българските институции, които в момента са подложени на най-високо напрежение заради регионални и глобални проблеми.

Попова очаква и страната да бъде "засипана" с искания за убежище. В тези случаи институциите трябва да си свършат работата спрямо разпоредбите на закона. "Когато хората търсят някакъв вид закрила, нещата да бъдат оглеждани спокойно и внимателно", посочи тя.

Молбите за закрила, отправяни от чужди граждани у нас, се разглеждат от Комисията по предоставяне на убежищата, която е помощен орган на вицепремиера.

/Снимка: Twitter/

fallback
Още от България
fallback