От тютюна гърбав се става, богат не се става: Тазгодишната реколта е ниска

Заради сухото лято Фатме Сали от родопското село Хаджийско ще прибере по-малко от 400 кг тютюн, вместо очакваните 600

11.08.2016 | 17:30 Редактор: Ирина Георгиева
От тютюна гърбав се става, богат не се става: Тазгодишната реколта е ниска

Половината от тютюна в Родопите вече е прибран. Очакванията тази година обаче са за значително по-ниска реколта.

Допреди 2-3 десетилетия да гледаш тютюн в Родопите е занимание на почти всички семейства в района. Днес нивите пустеят, а сред тях не се вижда млад човек. Причините за тазгодишния спад на продукцията са много. С 30% по-малко са разсадените площи.

Голям брой от тютюнопроизводителите пък са се преориентирали към други производства.

"В сравнение с миналата година, когато беше 10 000 тона, а тази е 7000 - 8000 тона. Причините са комплексни - сушаво лято, ниски изкупни цени, тютюневите ниви, няма млади свойства", обясни Хасансабри Мехмед от Асоциацията на тютюнопроизводителите.

До утре "Булгартабак" трябва да се разплати на 100% с фермерите. Едва около 100 души от Кърджалийско са подали документи за вписване в Регистъра на тютюнопроизводителите тази година. През май 2014 г. регистрираните са били 2800, а през 2013 - над 4440.

В същото време, само на 30-тина км разстояние, в съседна Гърция тютюнопроизводителите стават все повече. Фирмите, които го изкупуват тютюна, плащат близо 5 евро на килограм. У нас цената е двойно по-ниска. 

В Северна Гърция отчитат, че тютюнопроизводството е основен стълб на икономиката. 90% от тютюна се изнася в Европейския съюз. Повече от 10 000 фермери са обучени в програми за добри земеделски практики. 

"Тук става много качествен тютюн. Може да се сравни с Турция, Македония … масово отказват хора. Някои хора се преориентираха, залагат на зеленчуци", коментира още Мехмед.

Очакваният среден добив на тютюн у нас тази година е 80-120 кг от декар. От 5 декара нива едно 4-членно семейство би изкарало около най-много 3600 лв, докато в Гърция само от май до септември би спечелило 7000-8000 евро.

Според Хасансабри Мехмед за да не обезлюдеят районите, в които традиционно се гледа тютюн, трябват системи за поливане.

Заради сухото лято Фатме Сали от родопското село Хаджийско ще прибере по-малко от 400 кг тютюн, вместо очакваните 600.

От 14-годишна работи тютюн. Преди съпругът и децата й помагали, но сега сама става в 3 сутринта, превива гръб в 3-те декара нива и после ниже тютюна. Заради хора като баба Фатме в Родопите казват, че от тютюна гърбав се става, богат не се става.