fallback

Кандидати за военни се провалят на тестове за обща култура

Претендентите отговарят на едва 1/3 от 100 въпроса

10.08.2016 | 19:18

Тестът за интелигентност се оказва най-трудното изпитание пред кандидатите за военна служба, на което те масово се провалят. При проверка на общата им култура отпадат най-много от кандидати.

Това съобщи в интервю за „Монитор“ командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев. Той сподели, че това е тенденция, която се среща в цялата образователна система у нас. 

"Това създава проблеми не само за армията, но и за останалите сфери в държавата", настоя той.

За влизане в Сухопътните войски кандидатите отговарят на тест за интелигентност, с включени 100 въпроса. За да бъде издържан успешно, всеки трябва да е отговорил поне на половината умствени задачи  Най-често обаче мераклиите да влязат в армията успявали да дадат правилно решение на едва около 30-40% от въпросите.

Шефът на Комисията по отбрана в НС ген. Михо Михов също е на мнение, че желаещите да станат част от военната служба, имат проблем с нивото на образованост. 

По думите му заради непривлекателността на армейската професия, в момента основно кандидатстват хора, които не успяват да се реализират в друга сфера на пазара на труда. 

"Затова има и  разделение на географски принцип, като в по-богатата Южна България, с повече възможности за работа, армията изпитва и по-големи затруднения да попълни състава си", обясни ген. Михов. 

Ген. Боцев също се съгласи, че отлив има и направи сравнение с 2013 г., когато за едно място в Сухопътните войски са се борили по 4-5 души, а сега за много от позициите дори нямало нито един желаещ. 

Така, при последния конкурс, проведен преди месец, от обявените 350 места били попълнени едва 190. Ген. Боцев предупреди, че заради системния некомплект и постоянното даване на допълнителни задачи на армията вече започват да се усещат проблеми и при попълването на състава за мисиите ни зад граница.

Показателен за недостиг на кандидати във военна служба бе и конкурсът, който наскоро проведе Националната гвардейска част. Там за 29 позиции се явиха едва 16 кандидати.

fallback
Още от България
fallback