Ако някога сте били неприятно изненадани да видите плод или зеленчук, който току що сте купили, да започне да гние и да се разваля далеч по-бързо, отколкото сте се надявали, имайте предвид, че може би го съхранявате неправилно.
Много плодове, докато узряват, отделят едва забележимо газ, наречен етилен. Често магазинерите третират плодовете и зеленчуците с етилен, за да узряват по-бързо, обясняват от Business Insider.
Твърде много етилен обаче може да доведе до загуба на хлорофил (това, което се случва, когато листата от зелени започнат да пожълтяват или да покафеняват). И колкото по-етиленов е един продукт, толкова повече газ отделя. Така че, когато един плод или зеленчук тръгне да се разваля, трябва да го преместите от другите.
За да ви помогнем, предлагаме списък с продукти и как да ги съхранявате, така че да бъдат свежи за по-дълго време.
Съхранявайте ги сами
Тези плодове и зеленчуци отделят много газ, а и са доста чувствителни към него:
- Ябълки
- Авокадо
- Зрелите банани
- Зеле
- Патладжан
- Маруля
- Пъпеши
- Манго
- Гъби
- Нектарини
- Лук
- Круши
- Праскови
- Сливи
- Скуош
- Домати
Съхранявайте ги заедно, но с едно наум'
Тези плодове и зеленчуци може да се държат заедно, но по-узрелите е добре да се отделят. Чувствителни са към етилен:
- Аспержи
- Броколи
- Брюкселско зеле
- Моркови
- Зелен боб
- Грозде
- Бамя
- Картофи
- Сладки картофи
- Диня
- Тиквички
Съхранявайте навсякъде
Тези плодове и зеленчуци не се влияят от етилена:
- Чушки
- Горски плодове - ягоди, боровинки, къпини, малини и т.н.
- Цитрусови плодове, като лимони и лайм
- Къдраво зеле
- Ананаси, въпреки че те отделят малко етилен
Ако търсите по-бърз начин, за да запомните този списък - плодовете са тези, които създават повече етилен, докато зеленчуците са тези, които поемат вредните ефекти от него.