Oпасно горещите температури продължават: Червен код е обявен за 12 области

От НИМХ предупреждават за опасност от пожари на 6 август

05.08.2016 | 17:09 Редактор: Мария Аладжова
Oпасно горещите температури продължават: Червен код е обявен за 12 области

Продължават опасно горещите температури в страната. За утре - 6 август, в 12 области от страната е обявен червен индекс на пожароопасност.

Това сочи справка на официалния сайт на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. 

Над 35 градуса се очаква да бъдат отчетени в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково. В неделя цялата Източна България ще се намира под изключително висок риск от възникване на нови огнища. Причината - високите температури и сухото слънчево време.

При този индекс са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони. От НИМХ уточняват, че пожарите са трудни за овладяване, а действията по погасяване се ограничени само по фланговете на пожара. Метеоролозите предупреждават, че са възможни само индиректни действия, насочени срещу предните фронтове на пожарите. В останалата част от страната важат оранжевият, жълтият и синият индекс за пожароопасност.

Възможни са пожари и в областите: Варна, Бургас, Търговище, Ловеч, Габрово, Пловдив, Пазарджик и Благоевград.

Само за 4 август в страната са регистрирани 166 пожара, като най-голям беше пожарът на територията на село Радовец, област Хасково, който обхвана 1500 декара площ.