fallback

Мая Манолова сезира Сотир Цацаров за фалиралата "Дупнишка популярна каса"

В началото на юли стотици потърпевши вложители изгубиха спестявания на стойност хиляди левове

03.08.2016 | 16:15 Автор: Мария Аладжова

Омбудсманът Мая Манолова сезира контролните органи в страната за казуса с фалиралата в началото на юли "Дупнишка популярна каса".

Манолова се е обърнала с писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, Комисията за финансов надзор, Държавната агенция „Национална сигурност“ и Националната агенция по приходите по повод финансовите злоупотреби около кредитно-спестовната кооперация, съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

Стотиците потърпевши вложители са изгубили спестявания на стойност хиляди левове.

Манолова настоява за извършване на щателна проверка и разкриване на истината с обявената в несъстоятелност популярна каса. В институцията на омбудсмана са постъпили множеството жалби и сигнали от потърпевши вложители, изгубили спестяванията си.

Гражданите са обезпокоени от липсата на своевременна реакция на компетентните органи, от невъзможността да получат вложените в кредитната кооперацията средства, поради обявяването ѝ в несъстоятелност, както и от съмненията, че там се е извършвала незаконна влогова-кредитна дейност. Манолова алармира, че подобни популярни каси съществуват в цялата страна и проблемът може да ескалира.

Голяма част от засегнатите лица са възрастни хора, които не са били информирани, че членството им във въпросната кредитна кооперация ще засегне пряко техните вложения, нито са участвали в общите събрания на „Дупнишка популярна каса“. Гражданите не са били наясно и за възможността кооперацията да се разпорежда с техните пари.

„В качеството си на защитник за правата и свободите на гражданите смятам че на подобни случаи, засягащи много човешки съдби, следва да се обърне особено внимание от страна на компетентните държавни органи и те да положат всички необходими усилия за провеждане на задълбочено и всеобхватно разследване и разкриване на обективната истина“, подчертава Мая Манолова. 

fallback
Още от България
fallback