fallback

Местят зайци от двор в двор заради европари

Стопани се опитват да измамят ДФ"Земеделие"

02.08.2016 | 16:40

ДФ "Земеделие" е спрял обработката на документи за европомощи за отглеждане на зайци на поне десетина кандидати в Пиринско. 

Причината е, че се съмняват, че едни и същи животни се прехвърлят от едни стопански двор в друг, с цел различни хора да получат средства по "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от Програмата за развитие на селските райони.

Всички кандидати са пуснали жалби срещу заповедите на директора на фонда в съда в Благоевград, но са били отхвърлени.

При проверка на експерти в якорудско село, декларираните за отглеждане крави липсват и са открити в чужд животновъден обект. Зайците пък били настанени в плевни на роднини. За този случай дирекция "Противодействие на измамите" е излязла със становище, че има данни за опит за неправомерно усвояване на средства от националния и европейския бюджет и е сезирана прокуратурата.

В друг случай отново в Якорудско е трябвало да се отглеждат 106 зайкини-майки. На място е установено, че се отглеждат 56 броя, а собственикът се оправдал, че останалите 50 са умрели.

При нова внезапна проверка експертите попаднали на двама мъже, които пълнели зайците в чували и ги товарели в багажниците на две паркирани коли. 

Контролните органи разпознали, че един от мъжете е също кандидат за европомощи. След тяхната намеса част от зайците са върнати обратно в зайчарника.

От фонда смятат, че земеделски производители, които не отговаря на критериите, се опитват, чрез заблуда на фонда, да получи финансово подпомагане. 

Поне десетина подобни случаи със зайци в Якорудско са установили експертите от ДФ "Земеделие" и прокуратурата е засипана със сигнали за опити за измама.

fallback
Още от България
fallback