Мобилни групи ще разчистват мъртвите делфини по Черноморието

До седмица изготвят конкретните указания към помагащите

29.07.2016 | 14:14 Редактор: Мария Аладжова
Мобилни групи ще разчистват мъртвите делфини по Черноморието

Мобилни групи ще реагират бързо при открити мъртви делфини по Българското Черноморие. До седмица ще бъдат изготвени и конкретните указания на работните групи, които ще помагат.

"Все още официалните институции нямат данни дали има завишена смъртност на делфините, а още по-малко какви са причините.. Това беше изтъкнато, че няма годни тела на делфини, които да бъдат подложени на аутопсия от експерти, за да може да се установят причините и евентуално да бъдат взети мерки", коментира председател на управителния съвет на НА „ Българско Черноморие”.

Неформалният кмет на рибарското селище край Бургас Димитър Янчев предлага да се направи глобално изследване на Черно море с участието на специалисти от всички Черноморски държави.

Според рибарите основна причина за смъртността при делфините не са техните мрежи, а естествената смърт на бозайниците. Морските вълци продължават да търсят причина за смъртта на делфините и във военните учения в Черно море. Признават, че интелигентните бозайници се заплитат в мрежите им, но в повечето случаи те вече са мъртви. 

Вижте още по темата в следващия репортаж: