България и Куба - топ дестинации за британците, които искат да избегнат терора

Нападанията в Европа са оставили отпечатъка си - проличават в спада на приходите за третото тримесечие на Thomas Cook

29.07.2016 | 13:00 Редактор: Ирина Георгиева
Снимка: Bulgaria ON AIR

Куба и България са път да станат двете най-горещи точки за британските летовници, които искат да избегнат риска от терористична атака, твърди европейският туроператор Thomas Cook.

Главният изпълнителен директор на фирмата Петър Фанкхаузер направи този коментар, докато обявяваше тазгодишната перспектива на оператора вчера, съобщи The Daily Mail.

Терористичните атаки в цяла Европа са оставили своя отпечатък и те проличават в спада на приходите за третото тримесечие на фирмата.


Куба: Островът, където е топло през цялата година

Малко вероятно е да похарчите повече от 1,5£ за малка бира в Куба, а хранене за двама може да ви струва малко над 10£.

Нощувка в пет-звезден хотел на първа линия до плажа може да бъде малко над 100£, въпреки че цените в топ-курорта може и да са много по-високи.

В Куба има две официални валути - песо и "конвертируема песо", което е фиксирано към стойността на долара и често се използва от туристи.

Почти няма широколентов интернет.

Сняг в Куба е валяло само веднъж - през март 1857 година. Най-горещият месец на острова е юни, със средна температура от 27C, а най-студеният - януари, когато средната температура е 21C.


От компанията заявиха, че продажбите са спаднали с 8% до 1.85 милиарда паунда след терористичните нападения в Турция и Брюксел, докато загубите преди облагането с данъците са нараснали на 64 милиона паунда.

В същото време, летните записвания са спаднали с 5%.

"Докато търсенето за повечето други дестинации е силно, то за Турция е променливо и остава значително под миналогодишните нива", отчете Франкхаузер.

"Допълнително намалихме капацитета за Турция за лятото на 2016 година и го пренасочихме към алтернативни дестинации, включително Испания, България, Гърция, Куба и САЩ", добави той.


България със своята "Червена Ривиера"

България се гордее с плажовете си по Черноморието - известно в своите комунистически дни като "Червената Ривиера", както и със ски курортите си на запад.

В столицата София, един от най-старите европейски градове, се намира и ротондата "Свети Георги", построена от римляните през IV век.

България е членка на Европейския съюз, но използва валутата лев. Един лев е равен е 100 стотинки, което е около 45 пенса.

Стаи в луксозни петзвездни хотели в градовете могат да се намерят и за цена под 100£ на вечер, а пинта българска бира може да струва по-малко от 1£.

Популярно ястие е шопската салата - лук, домати, краставици, сурови или печени чушки, сирене и лук.

Любимата национална напитка е ракията.

Българите клатят глава, за да кажат "да" и "не".


От Thomas Cook маркират и "значително по-ниско търсене" за Белгия, след терористичните атаки в Брюксел.

Франкхаузер посочи, че докато Brexit не е имал "значителни въздействие" върху резервациите, британският вот за излизане от Европейския съюз е "добавил общо усещане за несигурност - за нашия бизнес и за клиентите ни".

Годишните приходи на Thomas Cook са спаднали от между 310 млн. паунда и 335 млн. паунда до около 300 млн. паунда.

"Thomas Cook е изправена пред сериозни смущения заради политическите катаклизми, тероризма и спада на британската лира в резултат на Брекзит - всичко това възпира летовниците от пътувания", казва Лейт Калф, старши анализатор в компанията "Hargreaves Lansdown".