fallback

Делата се разпределят на случаен принцип? Не и в МВР

Случайно разпределение на делата няма нито в ГДБОП, нито в националната и граничната полиция

28.07.2016 | 13:08 Автор: Ирина Георгиева

В МВР почти никъде не се прилага случайно разпределение на делата, които се разследват от полицаи. Това показва проверка на Върховната административна прокуратура (ВАП).

Случайното разпределение е гаранция за липса на субективна намеса при определяне на конкретния разследващ орган и конкретния  магистрат, на които делото се възлага.

Все пак има места, където работят такива системи и това са - областните дирекции в Разград и Кюстендил, както и в РПУ-то в Асеновград. Същевременно е започнало внедряване на системата в Карлово.

Според прокуратурата обаче програмните продукти са предоставени от тях, а резултатите в тези три структури са от "положени усилия със собствени сили и средства".

Случайно разпределение на делата няма нито в ГДБОП, нито в националната и граничната полиция. 

Изискването за този метод на разпределение е записано в закона на МВР: "Случайното разпределение е гаранция за липса на субективна намеса при определяне на конкретния разследващ орган и конкретния магистрат, на които делото се възлага...Във връзка с констатираното нарушение ВАП упражни правомощията си, като до министъра на вътрешните работи и главния секретар на МВР е отправено предложение за предприемане на необходимите организационни действия с цел изпълнение на изискването за разпределение на досъдебните производства на принципа на случайния подбор", пише в съобщението.

fallback
Още от България
fallback