fallback

Отхвърлиха връщането на задължителната наборна военна служба

Двама народни представители са гласували "за", един е бил "против", 11 са се въздържали

21.07.2016 | 17:33 Автор: Луиза Божинова

Комисията по отбрана отхвърли връщането на задължителната наборна военна служба, съобщи "Фокус".

Двама народни представители са гласували "за", а един е бил "против" промените в Закона за отбраната и въоръжените сили, който беше внесен от парламентарната група на Патриотичния фронт. "Въздържали се" са 11 народни представители, с което той бе отхвърлен.

В рамките на обсъждането министърът на отбраната Николай Ненчев посочи, че задължителна наборна служба противоречи на Конституцията.

Владимир Тошев от ГЕРБ пък заяви, че групата му няма да подкрепи Законопроекта за отбраната и въоръжените сили на България, касаещ наборната военна служба.

Според вносителя на законопроекта Красимир Каракачанов въпросът за наборната военна служба е политически, както и този дали България ще съществува като суверенна държава.

Заместник-председателят на Комисията Димитър Димитров от БСП посочи, че няма да подкрепи законопроекта. В отговор Красимир Каракачанов отговори, че от БСП може би имат комплекс, че връщането на наборната военна служба не е станал по времето на Тройната коалиция.

Народният представител от ПГ на ДПС и заместник-председател на комисията посочи, че на този етап ДПС няма да подкрепи Законопроекта за отбраната и въоръжените сили на България, касаещ въвеждането на наборната военна служба. Според него първата задача е да се е армията да бъде високоефективна и професионална и да има модерно въоръжение.

Председателят на Комисията по отбрана и заместник-председател на ПГ на АБВ ген. Михо Михов посочи, че ще се въздържи от подкрепа на законопроекта, тъй като според него защитата на Отечеството не се измерва с преминаването през военна служба и носене на оръжие.

fallback
Още от България
fallback