fallback

Депутати коментират решението на Ердоган да обяви извънредно положение в Турция

В близко време не виждам някакви рискове, заяви Валери Симеонов

21.07.2016 | 16:14 Автор: Луиза Божинова

Решението на турския президент Реджеп Ердоган да обяви извънредно положение в страната предизвика веднага коментари у нас. Родните политици изразиха притеснение от ситуацията. Според повечето коментари страната ни трябва да вземе всички мерки, за да не се отрази нестабилността в Турция и на нас. По думите им за момента няма пряка опасност за страната ни, но такава може да възникне заради напрежението в югоизточната ни съседка.

"Продължаващото в Турция не може да не буди тревога у нас, българите, у българските власти. Поведението на нашите дипломати трябва да бъде особено професионално", коментира в кулоарите на парламента Атанас Мерджанов от БСП. "Имаме много български сънародници, които също ще бъдат потърпевши от извънредните мерки", подчерта той.

"В близко време не виждам някакви рискове, защото чрез това извънредно положение Ердоган решава своите вътрешни проблеми", заяви Валери Симеонов от Патриотичния фронт. "Мерките трябва да бъдат на първо място спешно завършване на оградата с прилежащите пътища. На второ място трябва да се инвестира в армията, да се заложи на по-сериозно и модерно технологично въоръжение, което да бъде достатъчно сериозно препиятствие пред евентуални намерения на Ердоган и възраждането на наборната армия", посочи Симеонов.

"Българските институции работят по въпроса. Външно министерство, Министерски съвет са веднага уведомени и господин Борисов като премиер също е в течения с фактите, които са съпътстващи покрай извънредното положение в Турция", каза Георги Георгиев от ГЕРБ. "Към настоящия момент все още очакваме да се запознаем с точните параметри", допълни той.

"В тази ситуация да се планира провеждане на български национални избори в Турция изглежда вече нереалистично", заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев.

 

fallback
Още от България
fallback