Поне 80 мъртви делфини са открити по Черноморието към момента

Според експерти причината за смъртта на голяма част от тях е, че са се оплели в рибарските мрежи

21.07.2016 | 12:49 Редактор: Мария Аладжова
Поне 80 мъртви делфини са открити по Черноморието към момента

Броят на откритите мъртви делфини по българското Черноморие вече стигна 80, съобщи ихтиологът Радослава Бекова от Института по Океанология - Варна.

По думите ѝ данните са приблизителни, защото са сформирани основно на база сигнали, подавани от местни граждани и туристи в онлайн платформата на сайта на Зелени Балкани.

„Изпълнителната агенция по околната среда разполага с данни, които са в пъти по-ниски от тези на организацията и е трудно да се заформи точна статистика”, коментира експертът.

Бекова посочи, че телата на делфините, които са били открити през последната седмица, са изхвърлени на брега, вследствие на досег с рибарски мрежи.

„Те са се оплели и съответно са се удавили. Иначе си има определена смъртност, която се базира на болести, характерни за всички останали бозайници. Обикновено се правят изследвания, които установяват конкретните причини довели до смъртта на организмите, но към момента проблем са тези делфини, умъртвени от харпунджии и рибари”, подчерта ихтиологът. 

Междувременно от От "Зелени Балкани" алармираха, че само за три дни (15-17 юли) експерти и доброволци на сдружението са регистрирали общо 35 изхвърлени на брега мъртви делфини на плажната ивица между Ахелой и Поморие.