Психично болни и осъждани с разрешително за оръжие

Прокуратурата с критики към МВР за контрола на оръжията

20.07.2016 | 19:18 Редактор:
Психично болни и осъждани с разрешително за оръжие
Психично болни и осъждани с разрешително за оръжие

Психично болни и осъждани с разрешително за оръжие. Това показа проверката на Върховната административна прокуратура. Изводите от нея- неефективен контрол и липса на единен регистър по закона за боеприпасите. Оказва се също, че често разрешително за оръжие се получава без това да е необходимо.

Над 211 000 фирми и граждани, у нас имат разрешително за носене, употреба и съхранение на оръжие и боеприпаси. Половината от тях са го получили за самоохрана. В магазина на Динко Желев има различни видове огнестрелно оръжие. Продава се обаче само при представянето на необходимите документи за това.

Този пропуск открива и проверката на прокуратурата. Данните са стряскащи- психично болни, насилници, разследвани и дори осъждани притежават огнестрелно оръжие. А закона го забранява. Друг пропуск е, че липсва обоснована преценка дали определено лице трябва да притежава оръжие. Много често пък притежателите забравят да информират органите, че им е изтекло разрешителното. Занижен е и контролът при издаването на оръжие за самоохрана. 

От МВР обяснили на прокуратурата, че такъв регистър има. В него са всички разрешителни след 2013 година. Главният секретар на МВР Георги Костов обещал до края на 2018 година регистъра да е пълен. След проверката на Прокуратурата 900 души са с отнети разрешителни.

Още в репортажа на Васил Детелинов.