Журналист от The New York Times за Бургас: Чудя се как по-рано не съм посетил тази част на света

Според Лукас Петерсън най-добре е да разгледаш Бургас с велосипед под наем

20.07.2016 | 17:34 Редактор: Ирина Георгиева
Журналист от The New York Times за Бургас: Чудя се как по-рано не съм посетил тази част на света

Много е приятно да опознаеш Бургас като се разхождаш пеш, но понеже е голям град - по-добре е да вземеш велосипед под наем. Това написа вчера в авторитетното американско издание The New York Times журналистът Лукас Петерсън, който води рубрика за най-изгодните и приятни дестинации за почивка в света.

Петерсън пише, че когато за първи път е стъпил върху горещия пясък на България и е видял брега на Черно море, си е помислил: "Това трябва да е океанът". Само преди дни той е посетил България, за да разгледа и сравни цените и условията за отдих, които предлага нашият туризъм, предава "Дарик".

Журналистът е кацнал със самолет на софийското летище, взел е кола под наем и се е отправил към морето. По пътя се е отбил до Хасково, за да посети сватбата на своя братовчед Матю, който се оженил за българката Таня. След това Петерсън продължил към Бургас, където отседнал в хотел в центъра на града.

Арменската църква "Сурп Хач" е първото нещо, което впечатлила Лукас Петерсън. 

"Всъщност, цялата област е пропита с история. Обичам богатата история, с която са пропити райони като Бургас и близките градове Несебър и Созопол", споделя още той.

Журналистът се е впечатлил и от артефактите от бронзовата епоха в Археологическия музей в Бургас. По думите му там може да се види най-старата открита мраморна статуя в България само срещу 5 лв. вход, а срещу 10 лв. може да се посетят всичките четири музея в града.

Той бил впечатлен от качеството и цената на храната в Бургас. Най-много му харесала шопската салата, кашкавалката и морските деликатеси - миди и панирани калмари.

Според журналиста най-добре е да разгледаш Бургас с велосипед под наем. По думите му най-изгодна е магнитната карта за 10 лв., а велоалеите са удобни. На колело той разгледал и описва Морската градина като просторен парк по протежението на крайбрежието, с арт инсталации, басейн, Летен театър, велоалеи и чудесен изглед към морето.

Петерсън посетил Несебър и Созопол. В края на статията си журналистът описва бургаската ивица като красив и обширен плаж с бял пясък и обобщава: "чудя се как по-рано не посетил тази част на света".