Премиерът за реформата на Петър Москов: Искам да продължиш с всичка сила!

Бойко Борисов заяви, че правителството подкрепя промените в системата, заложени в стратегията на здравния министър, сред които е и въвеждането на пръстовия идентификатор в болниците

20.07.2016 | 13:29 Редактор: Мария Аладжова
Премиерът за реформата на Петър Москов: Искам да продължиш с всичка сила!

 

Премиерът Бойко Борисов заяви, че подкрепя реформата на здравния министър Петър Москов и най-вече въвеждането на пръстовия идентификатор в болниците, около който в последните месеци се разразиха множество дебати.

"Искам да продължиш с всичка сила, особено пръстовите отпечатъци, особено това, което правиш с лекарствата - намаляване на цените и всичко това с румънци, македонци и всички останали колеги, защото това е големият успех, това е реформата, това е болезненото и трудното. Ще имаш цялата ни подкрепа, и на правителството, и като председател на партията. Няма огъване тук", обърна се Борисов към Петър Москов преди днешното парламентарно заседание.

Премиерът реагира остро на твърденията, че само министърът на отбраната и външният министър са гарант за членството на България в ЕС и НАТО: "В края на август с германският канцлер Ангела Меркел ни поканиха с румънския президент да разговаряме по тези теми да си кажем позициите. Трябва ли да не можем да кажем и опасенията си? Нима във всяко свое изказване президентът Путин или министърът Лавров не ме сочеха мен с пръст, или показваха някой друг като главен виновник, че това правителство е виновно за куп неща. Да де, но една лъжа повторена 100 пъти почва да се възприема. Моите извинения към Трайчо и Гроздан Караджов и към всички, но те, ако са ми гаранта за НАТО и ЕС, със сигурност нямаше да сме там. Така че винаги съм и благодарил и на министър Николай Ненчев, и на всеки един от вас", каза министър-председателят, цитиран от "Фокус".

"Защото нека някой да отиде с Теменужка Петкова и да се разправя какво да правим с този реактор. Лесни ли са тези преговори? Нима ДСБ нямат зам.-министър там, той да се произнася. Да кажат, да спрат парите за образованието, за армията, за спорта, строителството, културата, което искат и тези 600 млн. евро да ги платят, да платят лихвите по над 160 хил. евро на ден и днеска ни се зачисляват, да ги хвърлят тези пари в канала и готово", уточни той.

Междувременно лидерът на ДСБ Радан Кънев отговори на критиките от страна на премиера с думите, че не той е виновен за залитането в популизъм от страна на Борисов, като поясни, че според него коментарът за чайките и яхтите в Черно море ефективно е подронил авторитета на България в НАТО.