Обмислят нов Закон, свързан със социалните услуги в България

Целта му е да гарантира реална конкуренция

18.07.2016 | 18:20
Обмислят нов Закон, свързан със социалните услуги в България

Замисля се нов Закон за социалните услуги в България. Това обяви днес в Търговище министърът на труда и социалната политика Зорница Русенова. Идеята на новия Закон е да гарантира реална конкуренция, т.е. отварянето на всички социални услуги към всички доставчици на такива, регистрирани в страната. 

"Това, което предстои, е изцяло ново законодателство в сферата на социалните услуги. Досега в България нямаше закон за социалните услуги, моите намерения са още през есента да подготвим, вече има работна група, която подготви първите текстове за влизане на закона в сила през следващата година", обясни министърът.

Русинова заяви, че е необходимо специфично законодателство. 

"Трябва да имаме добро дефиниране на социалните услуги. Там, където говорим за интегрирани или комплексни услуги, които не са само социална услуга, но включват и елемент образование и здравеопазване; ефективност на средствата, т.е. добри стандарти, които от една страна гарантират ефективност на средствата, а от друга страна гарантират това, че е отчетена нуждата на всеки човек, на всяко дете, което има нужда от тази услуга. И на трето място, качество на тази услуга, което може да стане чрез ясно спазване и контрол върху спазването на стандартите и реална конкуренция, т.е. отварянето на социалните услуги към всички доставчици на такива услуги, които са регистрирани в България", каза министърът.