БЕЛ започват да учат 100 чужденци във Велико Търново

Летният семинар ще продължи до 7 август

18.07.2016 | 15:45
БЕЛ започват да учат 100 чужденци във Велико Търново

Днес беше открит 39-ят Международен летен семинар по български език и култура във Великотърновския университет "Свети Свети Кирил и Методий".  Сто души от 33 държави, които са на възраст от 19 до 66 години и имат различни професии, ще изучават нашия език, история и фолклор.

Летният семинар ще завърши на 7 август, а него ще има за първи път  участници от Люксембург - семейството Люсиен Петерс и Петра де Брюксел. Той работи в Европейския парламент, тя в Европейска инвестиционна банка.

Мъжът от една година е преподавател в Университета за национално и световно стопанство в София. За да изнася на български лекциите си пред студентите, иска да научи нашия език. Съпругата му ще учи български, защото банката й работи по инфраструктурни проекти с  наши сънародници.

"Искаме лично да видим как живеят българите, каква е икономическата ситуация в страната", казва Петерс.

"Българските политици трябва да осъзнаят,че България не е само София, Варна, Пловдив, Бургас и големите градове и трябва да разпространят фондовете, които получаваме от Европа, в останалите части на страната. Ние работим в институции на Европейския съюз и за нас е по-лесно да виждаме проблемите в България, отколкото обикновените граждани в ЕС", допълни още.

По думите на Петерс корупцията у нас е по- висока при усвояването на еврофондовете, отколкото в другите държави. Той смята, че в последните две години нещата се подобряват, защото е затегнат контролът от европейските институции.