Съборът в Рожен

Хиляди души от страната и чужбина посетиха събора на народното творчество и животновъдство „Рожен 2016“

17.07.2016 | 13:33 Редактор: Васил Детелинов
Съборът в Рожен

Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен 2016“ е в разгара си. Над 100 000 души са посетили събора само в съботния ден до обяд. А в първия ден на събитието през роженските поляни са преминали над 60 000 души. След 9 годишно прекъсване съборът беше възобновен миналата година с идеята да се съхранят и разпространят по целия свят българските традиции и народно творчество. За атмосферата разказва Васил Детелинов.

Роженските поляни - сърцето на Родопите. Място,  където традиции и обичаи от всички краища на страната си дават среща с една цел- да повдигнат духа на българите. Сред танцовите състави срещаме Лам и Хао. След по-малко от седмица ще си тръгнат от България, където са прекарали последните 5 години. Пътували са цяла нощ от Шумен, където учат и  живеят, за да се докоснат до българския фолклор и вземат сувенири, които да отнесат във Виетнам от където са.

До една от сцените е разположен и огромно българско знаем. Оказа се, че ушиването не било проблем, колкото разпъването му. До знамето се снима и тази танцова група от карловското село Дъбене. Облечени в традиционни носи ни споделят, че решили да сформират групата си  преди 5 години с една единствена цел - да продължат патриотизма на Васил Левски и Христо Ботев. 

Освен танците, на роженския събор можеха да се видят и опитат типични родопски ястия, приготвени по стари рецепти и предавани през поколения.