fallback

Летящият с мотора холандец

Какво е да прекараш 10 г. от живота си на път?

16.07.2016 | 12:00 Автор: Мария Аладжова

Още от малък Шак Лукасен знае, че е различен от останалите деца. За 11-ия си рожден ден си купува скутер с първите си изкарани пари. На 16  се сдобива с първата Ямаха. Почти 40 г. по-късно, 54-годишният холандец вече е обиколил света на мотор. От 15 г. е  с любимата си Флорентина - поредната Ямаха, но и единствената. С Шак се срещат в магазина, той се влюбва от пръв поглед и така вече 311 000 км, което е своебразен рекорд. Флорентина винаги е закичена с цветя и не се продава за нищо на света. 

Името Флорентина идва от остров Флорес в Индонезия. Флорентина пази спомена за всички места, на които Шак е бил. В която и страна да отиде, Шак записва датата и показанията на километража върху самия мотор. 

Авантюристът разказва, че му е било най-трудно в Конго - не само заради липсата на пътища, но и заради размириците в страната. За 3 месеца успява да измине едва 3000 км. 

"Обичам да се връщам почти навсякъде по света. Освен това не посещавам всички места. И това му е хубавото! Чуваш за разни хубави  места и винаги имаш причина да се върнеш. Ако пътуваш и всеки ден е пълен с преживявания, може да се пренаситиш", казва Шак. 

От последните 20 г. той е прекарал само половината в родната Холандия. На пътя се е сблъсквал с какво ли не - от престъпници до малария. 

"Времето е мой приятел. Ако не успееш днес, ще го направиш утре. Никога не гледай крайната спирка, а следващия ъгъл. Стъпка по стъпка ще стигнеш, където искаш", уверен е холандецът. 

Неосъществената мечта на Шак и Флорентина е Северният полюс. Очаква се да се сбъдне през 2017 г.

 

fallback
Още от България
fallback