fallback

Газовите бутилки предизвикват повече инциденти

Причината е, че пълним бутилките на станции, предназначени за автомобили

13.07.2016 | 14:50

От Агенцията за метрологичен и технически надзор алармираха, че инцидентите с газови бутилки зачестяват. От началото на годината са регистрирани 22 взрива с двама загинали, петима са с тежки изгаряния. 

Една от причините е пълненето на бутилките на станции, предназначени за автомобили. Тогава бутилките се препълват и не се осигурява една пета свободен обем, каквото е нужно, за да е безопасно. При 1 градус повишение на температурата налягането в бутилката се повишава със седем бара, което драстично увеличава риска от взрив.

Втора причина за зачестелите инцидентите е, че уреди за външна употреба, се ползват в закрити помещения. 

"При изгасване на пламъка, помещението се изпълва с газ и само при най-малката искра, да кажем светване на лампа, се получава взрив, който целият апартамент изчезва", обясни председателят на Агенцията за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков. 

1 100 обекта са проверени от началото на годината. 11 от тях са запечатани, а на други са наложени глоби от 55 хиляди лева. Нарушения са установени и на пълначните станции, където е редно да бъдат зареждани битовите бутилки. Нередовно водене на дневници, проверки на газови бутилки, които, бих казал, са формални. 

Между 3 и 6 лева е по-скъпо да заредиш битова бутилка за газ на пълначна станция, вместо на такава, предназначена за автомобили. 

"Не смятам, че трябва да струва 6 лева и животът", каза Цанков

fallback
Още от България
fallback