fallback

Наематели, които са се издънили веднъж, нямат право на втора държавна квартира

Комисия ще следи за спазване на новия регламент

13.07.2016 | 14:20

Сгафили наематели няма да имат право отново да ползват държавни квартири. Това предвиждат промени в правилника за прилагане на Закона за държавната собственост, които одобри министерски съвет на редовното си седмично заседание. 

Реформите се правят,за да се защити държавният интерес. Това се посочва в мотивите към предложението. Засегнати ще бъдат хората, които вече са живели във ведомствени жилища и договорите им са прекратени по тяхна вина. 

Министерство на регионалното развитие предложи промените, като за тях ще следи комисия към дадено ведомство назначена от министъра. Тя ще отговаря за събиране и съхранение на молби за държавни квартири, ще определя нуждата от жилище и ще предлага къде да бъдат настанени желаещите.

Промените предвиждат големината на семейството за настаняване да бъде пренебрегната. В съществуващия сега регламент се посочва колко хора в квартира с каква големина, трябва да се настанят. Промените предвиждат, когато няма кандидати, отговарящи на регламента, желаещите да се разпределят в свободните жилища, независимо от колко души е семейството.

Предвижда се и нов начин за калкулиране на наема за по-големи квартири. Целта е, когато жилището е по-голямо от предвиденото, да се плаща двойно само с площта, надвишаваща планираната квадратура. 

fallback
Още от България
fallback