Наематели, които са се издънили веднъж, нямат право на втора държавна квартира

Комисия ще следи за спазване на новия регламент

13.07.2016 | 14:20
Наематели, които са се издънили веднъж, нямат право на втора държавна квартира
Наематели, които са се издънили веднъж, нямат право на втора държавна квартира

Сгафили наематели няма да имат право отново да ползват държавни квартири. Това предвиждат промени в правилника за прилагане на Закона за държавната собственост, които одобри министерски съвет на редовното си седмично заседание. 

Реформите се правят,за да се защити държавният интерес. Това се посочва в мотивите към предложението. Засегнати ще бъдат хората, които вече са живели във ведомствени жилища и договорите им са прекратени по тяхна вина. 

Министерство на регионалното развитие предложи промените, като за тях ще следи комисия към дадено ведомство назначена от министъра. Тя ще отговаря за събиране и съхранение на молби за държавни квартири, ще определя нуждата от жилище и ще предлага къде да бъдат настанени желаещите.

Промените предвиждат големината на семейството за настаняване да бъде пренебрегната. В съществуващия сега регламент се посочва колко хора в квартира с каква големина, трябва да се настанят. Промените предвиждат, когато няма кандидати, отговарящи на регламента, желаещите да се разпределят в свободните жилища, независимо от колко души е семейството.

Предвижда се и нов начин за калкулиране на наема за по-големи квартири. Целта е, когато жилището е по-голямо от предвиденото, да се плаща двойно само с площта, надвишаваща планираната квадратура.