fallback

Капанът "обединение": Ще сгреши ли БСП при обща президентска кандидатура с АБВ и Движение 21?

ГЕРБ търси обратния на Плевнелиев кандидат, смята политологът Христо Панчугов

12.07.2016 | 12:09 Автор: Мария Аладжова

Ако левицата иска сериозно да се противопостави на кандидат-президента на ГЕРБ, дебатът трябва да се съсредоточи около фигурата и ценностите, които тя ще представлява. Левицата в момента е в капана, в който бе десницата дълго време – капанът "обединение", коментира пред БНР политологът Христо Панчугов.

Той добави, че десницата има доста печален опит в усилията за обединение.

"Дяволът обаче винаги е в детайлите, дяволът за съжаление винаги е в имената, които се въртят. Мантрата "личностите нямат значение" се провали неведнъж и в случая с левицата ще се промени отново. Проблемът, който в момента засяга и българската левица, е невъзможността да се обясни на избирателя какво събира партиите вътре в едно обединение, извън целесъобразността, а тя отдавна не е вдъхновяваща цел за българските избиратели", коментира политологът.

Според него АБВ влезе много ясно в тези преговори с кандидатурите на партийния лидер Георги Първанов и заместникът му Ивайло Калфин.

Татяна Дончева е номинирана отдавна, което е нормално от страна на Движение 21, посочи още Панчугов.

По думите му обаче целесъобразното събиране на БСП, АБВ и Движение 21 от мантрата "Трябва да сме заедно“ няма да мотивира левите избиратели да отидат до урните.

Политологът изрази предположение, че с последните си изказвания премиерът Бойко Борисов се опитва да привлече русофилски гласове, което поставя и левицата, и десницата в интересна позиция.

"Доскоро изглеждаше, че вътрешнопартийни проблеми в ГЕРБ възпрепятстват излъчването на номинация за кандидат-президент, но в последните дни започвам да се питам дали причината не е друга - търсенето на кандидат, който да бъде противоположност на Росен Плевнелиев по отношение на заеманите от него позиции", подчерта още Панчугов.

Според него ранното разграничаване на Росен Плевнелиев като президент на ГЕРБ и опита му да защитава националния интерес, притеснява Бойко Борисов. Политологът обаче нарече спекулация слуховете, че Борисов ще влезе в битката за "Дондуков" 2.

Той очерта профила на кандидата на ГЕРБ така: не толкова независим по отношение на партийната дисциплина и по-умерен в заеманите позиции.

Според политолога последният президентски мандат е показал, че институцията на президента не е толкова невлиятелна в българската политика, колкото се опитват да ни я представят през последните години, като доказателство за това са няколкото служебни кабинета и позицията на държавния глава в ключови за държавата моменти.

fallback
Още от България
fallback