fallback

По пътя... с теснолинейката

Едно нетрадиционно пътешествие с влак

10.07.2016 | 11:10 Автор: Тодор Петров

В сезона на почивките редица туристи избират едно нетрадиционно пътешествие. 5-часовото приключение по най-живописната българска жп линия от Септември за Добринище е сравнимо с пътуване назад във времето. Това е единствената функционираща теснолинейка с междурелсие 760 мм в България.

Теснопътната линия Септември - Добринище е с обща дължина 125 км. Тя свързва Горнотракийската низина, Родопите, Рила и Пирин. Релсите криволичат и от т. нар. алпийска железница на Балканите се разкриват живописни гледки. Разстоянието се изминава за около 5 часа със средна скорост 25 km/h. 5-годишният Наско за пръв път се качва на теснолинейка с баба и дядо и любимата си плюшена котка. 

Трасето минава през 12 гари и 13 спирки. По цялата железопътна линия са прокопани 35 тунела с обща дължина над 2800 метра. Любопитна подробност е, че след откриването на линията на 2 август 1926 г. Пазарджик остава встрани от железопътните връзки, изградени по това време. Жителите на града обявяват деня за траурен. Днес, освен на туристически интерес, теснолинейката се радва и на внимание от големия екран. Редица български филми са заснети в нея. 

Родопската теснолинейка свързва пряко или косвено много от предпочитаните за почивка места и традиционни летни събития в района. Срещу 6,50 лв за стандартен билет всеки би могъл да се повози на влак, различен от всички други.

 

fallback
Още от България
fallback