Сюжет "президент под прикритие"

Според социолозите, ако в последните месеци се виждаше раздробяване на партийните ниши, идващите президентски избори катализират обратното

05.07.2016 | 20:20 Редактор: Мария Аладжова
Сюжет

Президентските избори са в центъра на вниманието – но без кандидати, което е един от парадоксите на българската политика.

"В дясно от центъра сюжетът е "президент под прикритие". Борисов уж няма да е кандидат, а обикаля из страната, много повече от преди. Очевидно още не е решил и е в дилемата To be or not to be… президент", коментират анализаторите от Института по социология "Иван Хаджийски" в ежемесечния си анализ.

Как според тях изглежда кандидат-президентската надпревара?

РБ ще трябва да издига собствен кандидат, но засега май никоя партия в него не иска да носи отговорността за кaндидата.

Вляво се търсят общи пътища, но май искат АБВ без Първанов и Калфин. Референдумът в БСП е хладен към двамата. Първанов не им е толкова необходим като съюзник, колкото да не бъде враг.  

Националистите вървят към възход, но се чудят дали обединението на доскорошни конкуренти ще сумира гласовете им или ще ги... отблъсне. 
  
ДПС и ДОСТ също се дебнат в големи маневри. Уж говорят за едно и също, а ДПС го нарича "повече Европа", докато ДОСТ – "по-малко Евразия". 

Според социолозите, ако в последните месеци се виждаше раздробяване на партийните ниши, идващите президентски избори катализират обратното. Формира се широко патриотично обединение; партиите от РБ открито признават, че ще е пагубно да се явят отделно на президентския вот; левицата търси широки формати на изява.

В партийната система у нас обаче се вижда и все повече отглас от международните процеси. Посещението на "Нощните вълци" на Путин показва колко е лесно (и безплатно) цялата обществена енергия да се насочи към разделение на геополитическа основа, на за/против Русия или за/против Америка.

Глобалната несигурност нараства. Разединеното Кралство произведе разединена Европа. Военното напрежение в Сирия се увеличи. Украинският възел се заплита. Терористичната заплаха получава нови потвърждения, се посочва в анализа.

В този контекст внезапно излиза нов триъгълник Русия-Турция-Израел, който може да прояви претенциите за ново пренареждане в Близкия Изток.

С напредването на кандидат-президентската битка в САЩ отношенията САЩ-Русия прогресивно се влошават. Преговорите за Трансатлантическото споразумение буксуват и фактически са пред отлагане.

Бойни кораби на САЩ и Русия едва не се сблъскаха в Средиземно море. Военните маневри са интензивни, в политиката твърдата реторика доминира, в публицистиката – безпрецедентно за последните 30 години! – се появяват сценарии за ядрена война.

Продължението на анализа четете в Dnes.bg