fallback

Малките производители на кашкавал и сирене ще снабдяват ресторанти

Над 840 фермери вече доставят продукцията си до крайния потребител

05.07.2016 | 19:28 Автор: Мария Аладжова

Фермери започват да снабдяват с кашкавал и сирене малки ресторанти в страната, предаде БНР.

Така, без посредници, ще се скъси пътят от производителя до потребителя. Това стана ясно при представяне на екологичната  продукция от защитени зони в Западния и Централен Балкан в Министерството на земеделието и храните. 

Биволско кисело мляко и сирене, кашкавал, биологичен пчелен мед и сладка от горски плодове, са произведени от малки местни фирми, подпомогнати от българо-швейцарския проект "За Балкана и хората". В последните години успяха да направят възможно, опазването на околната среда и местното развитие в един от най-изостаналите европейски райони, районът на Западна Стара планина. Над 840 фермери вече доставят продукцията си до крайния потребител, каза доктор Любомир Кулински от Агенцията по храните.

"Главната цел, която постигнахме, скъсяване на пътя от производителя, директно до крайния потребител, без посредници, без търговски фирми и смятам, че все повече български потребители се радват на това, което сме постигнали", обяви той.

Производителите останаха доволни от предложението поради по-малко необходимата продукция за ресторанти, за разлика от големите търговски вериги, които поставят непосилни изисквания: "Това ще е чудесно за всички фермери, които произвеждат истински неща. Ние не сме предприятие, за да преработваме тонове. Ако искаш да работиш с голяма верига ти казват, искаме 30 тона на месец, но ние не можем, ние сме фермери. Не сме мандри", посочиха те.

fallback
Още от България
fallback