Преразглеждат броя на областите в България

Възможно е да не отговаряме на изискванията на Европа, разясни Лиляна Павлова

04.07.2016 | 18:59 Редактор:
Преразглеждат броя на областите в България
Преразглеждат броя на областите в България

Броят на областите в България трябва да бъде преразгледан преди края на този програмен период през 2020 г., съобщи днес в Бургас министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Тя обясни, че България е сравнително малка държава, а броят на общините и областите спрямо средноевропейските страни винаги е бил обект на анализ. Областите трябва да отговарят на изискванията в европейски регламент за брой население и вида на услугите, които се предоставят там, информира пресцентърът на регионалното министерство.

В отговор на въпрос по време на форума „Региони в растеж“ тя обясни, че засега България отговаря на изискванията на регламента за броя области. След това обаче броят ще трябва да бъде преразгледан, защото е вероятно да не отговаряме на изискванията заради броя на населението, миграцията към големите градове и други причини, заяви Павлова.

"Преразглеждане на броя на областите ще е необходимо за подготовката на следващия програмен период от гледна точка на регионалната политика, Brexit и новия подход за еврофондовете", подчерта министърът. 

След 2020 г. България вече ще има един нов регион от гледна точка на европейските критерии за финансиране и това ще е София. Съществуващите в момента 6 района за планиране на инвестициите също ще бъдат преразгледани, за да се отговори на европейските изисквания.