200 велосипедисти годишно отнасят глоби от КАТ

Нямали екипировка, а понякога карали в насрещното

04.07.2016 | 16:25
200 велосипедисти годишно отнасят глоби от КАТ

Катаджии санкционират по около 200 велосипедисти годишно.  От Пътна полиция твърдят, че колоездачите често нарушават правилата за движение от незнание. 

Това обаче не ги оправдава и отнасят фишове, които са между 20 и 50 лева.
"Всеки колоездач трябва да има оранжеви светлоотразители на спиците - червен отзад и бял отпред. Освен това трябва да е оборудван със звънец, а в тъмната част на денонощието да е облечен със зелена светлоотразителна жилетка. Освен това трябва да носят и каски”, съобщават от КАТ, пише "Монитор".

Заради тези нарушения катаджиите им съставят фишове. Те обаче много трудно се събират, тъй като не се прибират никакви документи на нарушителите. След време фишовете отиват в НАП и едва тогава част от колоездачите си заплащат глобите.

Не са малко случаите, когато полицаите трябва да обясняват защо ги глобяват. Законът на голяма част от колоездачите, е не познат и се учудват,  че подлежат на санкция като участници в движението, които не спазват правилата.

Опасните райони, твърдят от КАТ, са предимно централните части на града, където има синя зона, както и по-натоварените кръстовища.Заради паркираните коли велосипедистите са принудени да карат по пътното платно, а много от тях не спазват сигнализацията на светофарите.