Валери Симеонов не вижда сериозни последици за България от Brexit-a

Според него това няма да има отражение върху производството и търговските сделки

02.07.2016 | 11:22 Редактор: Ирина Георгиева
Bulgaria ON AIR, Архив

Съпредседателят на ПФ - НФСБ и ВМРО Валери Симеонов не вижда да има сериозни последици за България от това, че Великобритания ще излезе от ЕС. Според него това няма да има отражение върху производството и търговските сделки, защото стокооборотът между Великобритания и България не е толкова голям

"Във Великобритания абсолютно нищо особено не се случва в момента включително няма и някакви практически въздействия по отношение на напускането на Великобритания. Още е твърде рано да правим коментар. Никой не ги гони българите от там. Напротив, те са добре приети, особено добре квалифицираните. Те са хора с позиция, те са хора с добри професии. Хора с квартири или собствености, така че абсолютно нищо няма да се промени за българите във Великобритания, нито пък ще имат ограничения по отношение на възможността да превеждат средства и да получават колети от България", обясни той пред "Фокус".

На този етап може да има неудобства за англичаните, които живеят в България, смята Симеонов и обясни, че ще им се наложи да се редят на опашки за визи всеки път, когато решат да дойдат в страната ни.

Към този момент няма риск и други държави да напуснат Европейския съюз, добави Симеонов. По думите му правителствата на европрейските членки и и управляващите си дават много добре сметка дали имат полза от ЕС.

Последиците от референдума във Великобритания са двузначни, тъй като има вътрешни колебания и съжаления, предизвикани от решението за Brexit, посочи Симеонов. Според него основната причина за гласуването на британците за излизане от Европейския съюз е спирането на потока от емигранти във Великобритания.

Според него тази причина е провокирана и експлоатирана от евроскептиците. Той посочи, че тази пропаганда е била и добре разработена и е дала своя резултат. По неговите думи, проблемът на Великобритания, както и на западните държави, са не само евентуалните рискове от бежанци, а капсулирането на наследниците на старите емигранти. 

"Затварянето на тези емигрантски общности сами в себе си, създаването на техни вътрешни правила и изолиране от правовия ред на държавата са рисковете за Великобритания. Но тези рискове по никакъв начин не са намалели или пък тези опасности не са преодолени от едно такова гласуване", допълни той.