fallback

Сметната палата започна финансова проверка на ЦГМ

Тя ще обхване обществените поръчки, приходите и разходите на дружеството, което е изцяло собственост на Столична община

01.07.2016 | 15:46 Автор: Ирина Георгиева

Сметната палата стартира финансова проверка на Центъра за градска мобилност в София. 

Ревизията, възложена от Народното събрание след скандал с обществена поръчка за ремонт на спирки, ще обхване обществените поръчки, приходите и разходите на дружеството, което е изцяло собственост на Столична община.

Припомняме, че през май Народното събрание единодушно реши да възложи на Сметната палата извършването на одит на "Център за градска мобилност" – София за периода от 1 януари 2014 г. до 30 юни 2016 г.

Повод за това стана съмнителна обществена поръчка за  60 спирки в София. Възложител е "Центърът за градска мобилност", а цената за спирките е 236 730 лева общински пари. Според журналистическо разследване съпругът на депутатката от ГЕРБ Ирена Коцева е съдружник във фирма, която е спечелила обществената поръчка и е получила 60 000 лв. за доставката.

Независими експерти обаче твърдят, че дадената сума е твърде висока за изграденото до момента. Според тях цената на навесите е два пъти по-ниска от, описаната в договора.

От разследването става ясно, че служебната кола на зам.-кмета на София по транспорта Любомир Христов на няколко пъти е засичана в Самоков пред къщата на Коцева. Заместник-кметът призна за познанството си с депутатското семейство, но добави, че не е шеф на "Центъра за градска мобилност", който е пуснал обществената поръчка.

Искането за оставките на Ирена Костова и Любомир Христов дойде лично от премиера Бойко Борисов. Ръководството на общинското дружество също подадоха оставки.

fallback
Още от България
fallback